Szybkie wsparcie: 511 280 732 lub czesc@woocado.pl
Dominik Krawiec ✅ Ekspert SEO & WordPress

Jak wyłączyć tryb konserwacji w WordPress?

Jeśli podczas aktualizacji wtyczek lub systemu WordPress strona utknęła w trybie konserwacji, prawdopodobnie utraciłeś dostęp nie tylko do głównej witryny, ale też panelu administratora. Zobacz jak naprawić błąd o treści: „Witryna jest tymczasowo niedostępna z powodu zaplanowanych prac konserwacyjnych. Zapraszamy ponownie za minutę.

Tryb konserwacji WordPress – co to jest?

Tryb konserwacji w WordPress pozwala administratorom wyłączyć dostęp publiczny do swojej strony lub bloga, jednocześnie umożliwiając im przeprowadzenie wszelkich niezbędnych prac bez zakłócania normalnego działania witryny. Podczas ważnych aktualizacji lub prac, użytkownicy będą widzieć jedynie specjalną stronę informacyjną z treścią ustaloną przez administratora.

Wprowadzenie trybu konserwacji może być korzystne pod wieloma względami. Przede wszystkim daje on możliwość bezpiecznego dokonywania aktualizacji wtyczek, motywów czy nawet samego systemu WordPress. W ten sposób można uniknąć sytuacji, w której witryna staje się niedostępna lub występują błędy spowodowane niekompatybilnością między różnymi elementami składającymi się na stronę.

Domyślne ustawienia wyświetlają użytkownikom odwiedzającym stronę poniższy komunikat:

tryb konserwacji wordpress

Tryb konserwacji w WordPress jest łatwy do włączenia i wyłączenia. Aby go aktywować, wystarczy dodać specjalny plik o nazwie „.maintenance” do głównego folderu witryny. Można to zrobić poprzez FTP lub za pomocą menedżera plików dostępnego w panelu administracyjnym hostingu. 

Warto o tym wiedzieć na wypadek błędu związanego z pracami konserwacyjnymi na stronie. Często zdarza się bowiem, że strona nie włącza się z powrotem po zakończeniu aktualizacji, blokując dostęp użytkowników także do panelu zarządzania WordPressem. Całe szczęście, że ten błąd z manitenance mode można w łatwy sposób naprawić – zwyczajnie przez usunięcie wyżej wspomnianego pliku.

Jak wyłączyć tryb konserwacji?

Konieczne będzie zalogowanie się do serwera FTP – możesz zrobić to za pomocą klienta takiego jak FileZilla lub też przejść do listy plików w panelu swojego hostingu.

Aby usunąć błąd związany z trybem maintenance, wystarczy, że usuniesz odpowiedni plik ze swojego serwera:

plik maintenance mode

Plik .maintenance tworzy się automatycznie podczas aktualizacji i zawiera w sobie krótki kod: 

<?php $upgrading = time(); ?>

Uniemożliwia on wyłączenie trybu konserwacji w trakcie aktualizacji na stronie. Wystarczy, że usuniesz cały plik lub jego zawartość, a Twoja strona internetowa powinna znowu poprawnie działać. Błąd, jak i komunikat o niedostępnej witrynie, zostaną usunięte. 

Jeśli z jakiegoś powodu nie jesteś w stanie dostać się do plików swojego WordPressa, skontaktuj się z nami przez formularz obecny poniżej. Nasz specjalista krok po kroku wytłumaczy, co należy zrobić, aby wyłączyć komunikat o niedostępnej witrynie.

Zadbamy o Twoją stronę internetową

Wypełnij poniższy formularz, a nasz specjalista odezwie się do Ciebie, by porozmawiać o Twojej stronie internetowej.



    Wysyłając wiadomość, akceptujesz politykę prywatności i wyrażasz zgodę na przetwarzanie podanych danych osobowych w celu przygotowania oferty.
    🔒 Twoje dane są bezpieczne.

    Copyright 2024 WooCado - Opieka nad stroną Polityka prywatności